Roundoto
Glechoma hederacea
Lamiaceae Labiaceae
Àutri noum : Chamecisso, Terreto, Courrejo-de-sant, Roundeto, Camecisso.
Noms en français : Lierre terrestre, Courroie de saint Jean.
Descripcioun :La roundoto o chamecisso s'atrobo majamen dins li valado de nòsti mountagno qu'amo pas gaire lou relarg mieterran. Se recounèis à si fueio en cor quàsi roundo, si flour bluio pèr dos o tres.
Usanço :Es uno planto di proun vertuouso qu'es emplegado desèmpièi li Grè e visto coume uno panacèio à l'age-mejan. Se counèis forço prouprieta e d'en proumié aquelo de faire pissa. Mai peréu d'ajuda à digeri e à toussi, de sarra li car, contro l'enflamacioun e peréu pèr li moureno. La poudès manja, mai èi recoumanda de n'en pas prendre de trop.
Port : Erbo
Taio : 10 à 30 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Glechoma
Famiho : Lamiaceae
Famiho classico : Labiaceae
Ordre : Lamiales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : 0,7 à 2 cm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1600 m
Aparado : Noun
Mars à jun
Liò : Ermas
- Ribiero
- Baragno
Estànci : Subremediterran à Mountagnard
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Glechoma hederacea L., 1753
Sause(-di-fueio-reticulado)
Salix reticulata
Salicaceae
Nom en français : Saule à feuilles réticulées.
Descripcioun :Lou sause-di-fueio-reticulado es un di quatre sause nanet que trachisson dins lis Aup prouvençalo. Se recounèis majamen bonodi si fueio redouno o quàsi, peludo dessouto, e subretout emé de costo founso que ié dounon un èr reticula. Li catoun de flour, de 10 à 30 mm, e pourta pèr de long pecou, aparèisson pulèu tard dins la sesoun. I'agrado li relarg que soun resta de tèms souto la nèu.
Usanço :Tóuti li rusco de sause caupon de salicino que douno d'acide salicilì dins lou cors, ço qu'ajudo à abeissa li fèbre.
Port : Pichoto planto lignouso
Taio : 3 à 10 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Faneroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Salix
Famiho : Salicaceae
Ordre : Malpighiales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : ges
Ø (o loungour) enflourejado : 10 à 30 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 1600 à 2800 m
Aparado : Noun
Jun à avoust
Liò : Coumbo à nèu
- Pelouso
- Roucaio umido
Estànci : Subaupen à Aupen
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Salix reticulata L., 1753